Идеята за това предизвикателство изникна случайно малко преди началото на Новата 2018 година, когато гледахме едно предаване за гр. Бари и църквата Св. Никола в която се пазят мощите на светеца. Споделих с братовчед ми, колко голямо желание имам да посетя Бари и Неапол с Помпей. Тогава той предложи да помисля за маршрут, който минава през Гърция и продължава през цяла Италия (Рим, Флоренция, Венеция).

И така скоро след нова година се заех с организиране на пътешествието.
След безумно ровене в Интернет в продължение на около 2 месеца в малките часове на нощта постепенно маршрута и обектите, които ще посетим станаха ясни.

Маршрутът ни беше:

Пловдив — Игуменица — ферибот за Бари — Помпей — Рим — Флоренция — Венеция — Хърватска (Плитвицки езера) — Дубровник — Черна гора (Котор-Будва) — Албания — Македония (Охридско езеро)

Първоначалната идея беше да пътуваме с кола, но спонтанно възникна идея за кемпер. След кратка справка с Интернет се намери фирма в България, която предлага наем на кемпер https://rentacamper.bg
Кемперът, който наехме беше произведен 2015 г. – много удобен, 6 местен с кухня с готварска печка и хладилник на газ, баня и химическа тоалетна.